Sök i biblioteket!  

Blogg


Klicka för större bild

2015-08-06  Edinburgh

För de tre sista dagarna av resan hade vi förbokat ett B&B mellan centrum och havet (Leith).

Först skulle vi dock återlämna hyrbilen på flygplatsen, och för att slippa släpa väskor genom stan, körde vi först väskorna till B&B:t. Från flygplatsen tog vi sedan bussen in till stan, och fick prata svenska med ett trevligt norskt par. Vi gick en runda på stan, som just nu är invaderad av festivalbesökare, så vi gick ganska tidigt till inkvarteringen.

På Fraoch House B&B blev vi genast serverade kaffe av Gareth, den supertrevliga innehavaren. Det första goda intrycket höll i sig, för allt från rum till frukost visade högsta klass. Det visade sig att vi sparat det bästa till till sist, och detta B&B övertog förstplatsen bland boendena. Och Nej, vi har inte blivit mutade på detta B&B heller.

Framåt eftermiddagen besåg vi lite av de norra delarna av stan, och åt sedan på en italiensk restaurang på vägen hem.

Efter frukost på onsdag morgon traskade vi åter ner till vattnet, och gjorde ett besök på Royal Yacht Britannia, den brittiska kungafamiljens båt, som var i drift 1953-1997. Intressant och rekommenderas!

Utan bil i en stad blir det ganska många steg, och våra stegräknare har slagit rekord nästan varje dag. Det har krävts en lång larssonsk siesta för att orka gå ut och äta middag.

Idag har vi enligt Stefan gått för långt, medan Siw anser att Dean Village är värd ett besök och lite träningsvärk. Siestan blev därför längre än vanligt.

I morgon flyger vi hem, och någon form av sammanfattning kommer vi att lägga upp här när vi smält alla intryck.

Länk: www.fraochhouse.com

(3 kommentarer)


Klicka för större bild

2015-08-04  Priory Lodge Guest House, South Queensferry

Vi skulle ju till South Queensferry, men Linnea (den mycket bestämda tjejen i GPSen) ville annat. Vi for av misstag över Forth Bridge precis som vi gjorde första kvällen i Skottland. Vi hade därmed varvat norra Skottland!

Nu är det ju vi och inte Linnea, som bestämmer, så vi vände tillbaka över bron, och hittade Priory Lodge Guest House - ett riktigt klass-B&B, och det bästa av de 9 ställen vi bott på under resan. De har till och med snott hela ortens domänadress, queensferry.com! Ett B&B i framkant, alltså.

Ska ni till Edinburgh och har svårt att hitta logi, så rekommenderar vi detta ställe. Man får mycket för pengarna, och buss till centrala Edinburgh går var tionde minut.

Och Nej, vi blev inte mutade att skriva detta.

De två dagarna i SQ blev mycket avkopplande. Promenader, vila, mat nere i båthamnen, och många foton på Forth Rail Brigde, som öppnade för trafik 1890 (!), och i år kom med på Unescos världsarvslista.

Nu drar vi vidare till hufvudstaden!

Länk: Priory Logde Guest House

Kommentera


Klicka för större bild

2015-08-02  Stirling och Falkirk

Fredagmorgon åkte vi från vårt trevliga B&B i Callander, Tulipan Lodge. Vi körde till Crieff som vi tidigare bara åkt igenom. Det ligger väldigt vackert men vi blev inte så imponerade av stan när vi promenerade runt så vi åkte vidare till Stirling där vi snabbt hittade ett trevligt B&B nära centrum. Staden är mysig och vi hade en trevlig eftermiddag/kväll. På lördagmorgon efter en god s.k. continental breakfast så åkte vi till Wallacemonumentet. Det var riktigt intressant och 246 trappsteg upp har man en hisnande utsikt över Stirling med omnejd.

När man har tänkt att göra "typiska turistgrejer" är det smart att vara ute tidigt så slipper man trängas med en massa andra...

Resten av dagen gick vi på stan och promenerade upp till slottet men eftersom vi gick en guidad rundtur där för några år sedan så gick vi inte in den här gången. Riktigt kaffe på Caffè Nero - när regnet vräkte ner - unnade vi oss också. Middag på italiensk restaurang fick avsluta dagen. Idag söndag lämnade vi B&B Neidpath och den mycket trevlige värden och styrde kosan mot Falkirk.

Falkirk Wheel - den uppmärksammade slussen har jag länge velat se och nu var vi där när de öppnade på morgonen. Det är imponerande ingenjörskonst och det var häftigt att se hur båtarna slussades.

Vi gick på stan men insåg att vi inte ville stanna där så efter ett besök i Helix park för att se the Kelpies fortsatte vi vidare till South Queensferry där vi nu tänker stanna till på tisdag. Den här orten kommer att få ett eget blogginlägg - förmodligen imorgon.

Vi har det så bra - men nu går vi in på de sista dagarna av vår fantastiska resa.

Kommentera


Klicka för större bild

2015-07-30  Sjöpromenad och långhåriga kalvar

Efter en god Scottish Breakfast på B&B tog vi en kort sväng till Loch Katrine, en riktig turistmagnet här i trakterna. Vi förstod att det var HÄR den skotska turismen startade när Sir Walter Scott i början av 1800-talet skrev om Lady of the Lake, och hans dikt spreds över världen.

Vi nöjde oss med att promenera längs sjön, medan andra cyklade eller tog en tur på sjön med någon av turistbåtarna.

På vägen därifrån fick vi bese (och fota) alldeles vansinnigt söta Highland Cattle-kalvar som hade lunchpaus i hagen.

Vi besökte även The Scottich Woll Centre i Aberfoyle innan vi åkte tillbaka till Callander.

Ikväll blev det en god middag bestående av grillad skinkstek med tillbehör.

(1 kommentar)


Klicka för större bild

2015-07-29  Acharacle, Harry Potter-tåg, fårskylt och Callander

När vi lämnade Ullapool var vi inte helt säkra på var vi skulle landa. Vi pratade om att ta oss väster om Fort William och sedan fortsätta över till Isle of Mull.
När vi kom ner till Skyebron kunde vi inte låta bli att köra över den… så vi har i alla fall varit på Skye i år också även om det bara blev för att gå på toa. ;-)

Sedan körde vi söderut igen och och sedan västerut. Vi stannade till vid Glenfinnan viadukt och tog kort på bron som var med i Harry Potter-filmen och sedan fortsatte vi västerut/söderut. Till slut landade vi i Acharachle där vi fick rum på Loch Shiel Hotel. Ett riktigt litet mysigt landsortshotell.

På tisdag fick vi först en ypperlig frukost innan vi gjorde oss en runda som följde Loch Sunart, Loch Linnhe och södersidan av loch Eil. Till vår MYCKET stora lycka så hittar vi skylten vi sökt sedan vi första gången såg en - på vår resa 2007. Får for 4 miles. Den är jättekul tycker vi - för även om man läser text på engelska så läser åtminstone vi bilder på svenska… så det blir mycket får där. :-)

Sedan åkte vi in till Fort William och kikade lite på gågatan, shoppade lite och åkte hemåt igen. Vi såg till att komma till Glenfinnan i god tid före 15.00 så att vi skulle kunna fånga ångtåget (som kommer från Mallaig på sin väg till Fort William) på bild. Det lyckades!

Med både fårskylt och ångtåg på bild åkte vi nöjda tillbaka till hotellet och softade fram till middagen vi beställt till 19.00. De serverar fantastiskt god mat - jag åt lax och Stefan åt räkor.

Vi bestämde att skippa Mull den här gången och styrde kosan mot Callander istället. Det har - sedan vi första gången körde genom stan - känts som en mysig stad så vi ville gärna stanna ett par dagar här.

För att se lite mer av Glencoe körde vi på vägen hit ner i Glen Etive. Där har delar av filmer som Braveheart, James Bonds Skyfall, Harry Potter och 39 Steps spelats in.

När vi kom hit till Callander hittade vi snabbt ett trevligt B&B och har strosat lite, shoppat lite, skrivit några vykort och ätit god burgare gjord på viltkött.

Kommentera


Klicka för större bild

2015-07-26  Från Wick till Ullapool

Igår morse lämnade vi Mrs Leasks Bay View B&B i Wick och följde Skottlands norra kust. Vi gjorde ett stopp i Thurso, där där man tydligen spelar McAllan, och fortatte västerut. Vägarna blev allt smalare, backigare och krokigare, men utsikten allt vackrare.

Här i högländerna skrivs alla ortnamn på både engelska och gaeliska på vägskyltarna, och när vi passerade Tongue stod det faktiskt det gaeliska namnet Tunga. Vi skandinaver har varit här tidigare, även om det var flera hundra år sedan.

Om inte Durness låg så långt från allt vi är vana vid, skulle det vara en perfekt plats att bo på. Där finns ALLT vad gäller naturupplevelser, men det är långt till närmsta stad och välsorterade affärer.

Vi fortsatte söderut, och nådde Ullapool vid 16-tiden. Efter en stunds letande hittade vi ett bra B&B på Sea Forth Road, och bokade upp två nätter.

Idag tog vi en sväng i närområdet, och det var den mest krävande bilkörningen hittills. Single track road, passing places, hidden dips, blind summits, kurvor och får, gjorde två mils bilåkande riktigt spännande.

Undrar hur man räknar ut folktäthet i Skottland? Med alla backar upp och ner borde man räkna innevånare per kubikkilometer istf kvadratkilometer.

Nu softar vi i vårt rum efter en fantastisk middag, och laddar för resa söderut i morgon.

(1 kommentar)


Klicka för större bild

2015-07-24  Dunrobin castle, Wick och John o’Groats

På förmiddagen lämnade vi Inverness och åkte norrut efter A9.
Sträckan är otroligt vacker - hav, berg, dalar, kor, får, vackra hus, fallfärdiga hus - och vägen riktigt bra på de flesta sträckor.

Vi stannade och besökte Dunrobin castle. Slottet ägs av samma familj som ägt det i generationer och det var bebott ända till 1959. Sedan användes det som internatskola fram till 1972, men därefter har det varit öppet för allmänheten. Det är både slottet, trädgården, falkträningen och ett museum som visas upp. Museet skippade vi men resten såg vi. Det finns också en liten butik och ett café.

Vi tyckte båda att slottet kändes varmt - som ett hem alltså och därför var det riktigt intressant att vandra genom det. Biblioteket hette duga! ;-)

Sedan gick färden vidare upp till Wick där vi efter en del letande till slut fick tag i ett B&B.
När det var fixat körde vi upp till John o’Groats - det är så långt norrut man kan komma på fastlandet.

Där är det väldigt vackert - och man ser över till Orkneyöarna. Vi strosade omkring, njöt av vädret och utsikten och åt fish and chips innan vi åkte tillbaka till vårt B&B.

Vi har aldrig förr bott med en sådan här fantastisk utsikt från fönstret!

(2 kommentarer)


Klicka för större bild

2015-07-23  Inverness and anniversery!

Ankom till Inverness vid lunchtid igår. Kollade runt lite för övernattningsmöjligheter, och hittade ett B&B på samma gata(!) som vi bodde på vid vårt första Skottlandsbesök 2007.

Efter lite shopping blev det en god middag på Filling Station, och en ganska tidig kväll.

Idag firar vi 10-årig bröllopsdag, och startade med ett besök på ett ännu äldre slagfält. :)

Culloden Visitors Centre visade på ett både pedagogiskt och intressant sätt hur de stackars skottarna fick ordentligt med pisk av de stygga grannarna från England 1746.

Vi fortsatte firandet med en sväng runt Loch Ness, en fika i Beauly, och middag på en italiensk restaurang.

(2 kommentarer)


[1] 2 3 | Mera »